fbpx

Активности в района

Извън активният ски сезон, Банско е място в което могат да се разгледат много забелажителности.

Те са много, а ние Ви препоръчваме:

Църква „Света Троица“

Неизменно е посещението на старинната част на града с калдаръмите, къщите с типична старовремска архитектура и масивната сърква „Света Троица“

Църквата „Света Троица” се намира в центъра на Банско и е един от символите на курортния град. Освен че е една от най-посещаваните забележителности в града, църквата е една от най-големите в България. Храмовият комплекс обединява църквата, камбанарията и оградния зид и е обявен за архитектурно-строителен паметник.Целият комплекс е определен като едно от най-ярките достижения на банската култура от епохата на Възраждането.

 

 

 

 

 

 

Къща – музей Неофит Рилски

В близот до църквата, се намира и родното място на българският възрожденски книжовник Неофит Рилски.

Обявена е за архитектурно-строителен и исторически паметник на културата с национално значение.

 

 

 

 

 

Безименният град

Безименният град е интересно и малко известно място между Банско о Добринище. То представлява останки от древен град на повечче от 3500 години. Предполага се, че по тези места са живели траки-исполини от племето Даи, описни от Омир като смели и величествени.

 

 

 

 

 

 

Село Добърско

В село Добърско, се намира един от най-интересните паметници по българските земи, датиращ от XVIIв. -Късносредновековната църква „Св.св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“. Архитектурата, нетипичното изобразяване на канонични християнски символи, множеството женски образи по стенописите, свастиката на една от външните стени, както и многото легенди превръщат храма в обект на разнообразни хипотези… и бъдещи проучвания.

Село Добърско

Рилски Манастир

Рилският манастир е сред Стоте национални туристически обекта на БТС.

Сегашният манастир се намира в близост до село Пастра – недалеч от мястото на първоначалното му изграждане. Покрай него тече Рилска река. Това е най-големият манастир в България – 5 етажа, като видими са 4 от тях. Тази особеност на сградата се обяснява с ограниченията, наложени от османската власт през 1834 г., когато са строени сегашните сгради. В партерния етаж се разполага музеят.

Манастирът е отворен за посетители всеки ден от 08:00 до 18:00 часа.

Рилски Манастир